Miedź to jeden z podstawowych pierwiastków śladowych w organizmie. Odgrywa niezmiernie ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek.
Ponadto miedź znacznie poprawia wchłanianie żelaza i jest bardzo ważna dla jakości tkanki łącznej.
Miedź to pierwiastek, który organizm może otrzymać tylko poprzez pożywienie. Na jakie produkty bogate w miedź warto zwrócić szczególną uwagę?
Dlaczego warto jeść produkty bogate w miedź?
Organizm nie wytwarza miedzi i należy ją przyjmować wraz z pożywieniem. Pokarmy takie jak ryby, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, kakao i podroby, takie jak wątroba, zawierają dużo miedzi.
Zbyt dużo witaminy C, wapnia, cynku, molibdenu, siarczku i kadmu, a także różne choroby i palenie tytoniu mogą hamować wchłanianie miedzi w organizmie. Rezultatem jest utrata sił, zaburzenia układu nerwowego, układu odpornościowego i wzrostu.
Niedobór miedzi w organizmie
Niedobór miedzi zmniejsza wchłanianie żelaza, a tym samym zaburza tworzenie się czerwonych krwinek. Aby temu zapobiec, należy skonsultować się z lekarzem.
Nadmiar miedzi
Maksymalna dawka to około 10 gramów miedzi w postaci tabletek. Jeżeli je przedawkujesz, to może wystąpić zatrucie i takie objawy, jak nudności, wymioty i biegunka, uszkodzenie tkanki wątroby, zniszczenie czerwonych krwinek, niewydolność nerek, a nawet śpiączka. Przedawkowanie należy jak najszybciej skonsultować z lekarzem.
Miedź jest ważna dla tworzenia czerwonych krwinek, ma pozytywny wpływ na układ układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran. Niedobór lub nadmiar miedzi może zaszkodzić ludzkiemu ciału.
Kakao to pożywienie z dużą zawartością miedzi
Bardzo dobra wiadomość dla łasuchów – kakao jest doskonałym dostawcą miedzi. Jednak tylko prawdziwe, ciemne, stuprocentowe, a nie popularny, wysokosłodzony proszek instant. Zawiera około 4150 mikrogramów miedzi na 100 g.
Wątróbka jest bogata w miedź
Największą zawartość pierwiastka ma wątroba cielęca, która zawiera 5600 mikrogramów na 100 g. Na drugim miejscu jest wątroba wołowa z około 3350 mikrogramami miedzi na 100 g. Wątróbka wieprzowa dostarcza 1300 mikrogramów na 100 gramów – to też całkiem sporo.
Kawa mielona – dobry dostawca miedzi
Jeśli nie wychodzisz rano z domu bez kawy, to wiedz, że wraz z filiżanką swojego ulubionego napoju dostarczasz swojemu organizmowi sporej dawki miedzi. Jest to około 1730 mikrogramów miedzi na 100 gramów kawy mielonej. Należy zaznaczyć, że informacja dotyczy prawdziwej kawy mielonej, a nie rozpuszczalnej neski.
Małże i skorupiaki
Jeśli to możliwe, jak najczęściej częściej sięgaj po małże i skorupiaki. Prym wiodą ostrygi z 4500 mikrogramami miedzi na 100 gramów, ale również przegrzebki, które są popularnym przysmakiem i zawierają 3600 mikrogramów miedzi na 100 gramów mięsa. Kraby mają 1100 mikrogramów miedzi na 100 gramów.
Orzechy i nasiona
Zamiast jeść słodycze, warto podjadać orzechy.
Ponieważ wiele odmian jest bogatych w miedź, warto je chrupać zamiast słodyczy. 100 gramów orzechów nerkowca zawiera 2000 mikrogramów miedzi. Przy tej samej ilości nasiona słonecznika dostarczają prawie 1900 mikrogramów, a orzechy laskowe 1300 mikrogramów.